Maria Apostol – Biografie

1376

Maria Apostol a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural Runcu. Până la 14 ani a obținut numai locul întâi la toate concursurile ținute în județ. La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obținut locul întâi pe țară din 600 de concurenți.

În anul 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peștișani, într-o emisiune televizată în direct și moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria Apostol a obținut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincție națională acordată unui tânăr artist.

Din toamna anului 1973 și până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din București, avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălășoiu.

Repertoriul Mariei Apostol conține peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică, fiind una dintre cele mai apreciate cântărețe a folclorului gorjean, comparată mereu cu Maria Lătărețu.

Maria Apostol a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franța, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria și Bulgaria.

Maria Apostol ne-a părăsit la numai 39 de ani, muzica populară românească suferind o grea pierdere, fiind socotită de către specialiști o demnă urmașă a altor două celebre gorjence, Maria Lătărețu și Filofteia Lăcătușu.

Pe 5 august 2017, un tânăr de 18 ani – Ionuț Pârvan, a organizat spectacolul Cântec pentru Maria Apostol, la Căminul Cultural din satul Bâlta al comunei Runcu, localitatea de baștină a marii artiste, sala fiind arhiplină.

Ionuț Pârvan iubește muzica populară, lumea satului cu obiceiurile ei și, mai ales, cântecul și pe cea care a fost „Privighetoarea Gorjului”- Maria Apostol!