Cum a fost de Noaptea Viflaiemurilor în Vişeu de Sus

26

Noaptea Viflaiemurilor la Vişeu de Sus - un oras intreg la colindatÎn noaptea de Ajun de Crăciun, Primăria şi Consiliul Local, Protopopiatul Ortodox Vişeu şi Centrul Cultural-Social au organizat NOAPTEA VIFLAIEMURILOR.

Viflaimul (Viflaiemul – termenul folosit în zonă, ales special pentru a păstra autenticitatea obiceiului) este o formă de teatru religios, o dramă liturgică asimilată de imaginarul colectiv tradiţional, ce aminteşte de Naşterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoşa publicul, ci, dincolo de caracterul spectacular, de a înfricoşa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării şi de întreaga zonă.
12 Viflaiemuri, toate de la bisericile din oraş, s-au întâlnit în intersecţiile principale din centru, etalând costume deosebite şi întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Tot oraşul a fost parte a tradiţiei.

Sub îndrumarea părintelui protopop Mihai Chira şi a preoţilor, sute de tineri, copii şi adulţi au recreat scena naşterii Mântuitorului, prin intermediul viflaiemurilor de la bisericile: Vişeu de Mijloc, Sfinţii Împăraţi, Valea Râului (3 viflaiemuri), Sfântul Nicolae, Rădeasa, Biserica Bătrână, Valea Scradei, Ţipţerai, Tanin, Sfânta Ana.

Citește mai mult pe Graiul.ro

SHARE