CovașaRomâni au o tradiție frumoasă pentru noaptea Sfântului Andrei care s-a transmis încă de la daci. În această noapte se deschid cerurile iar spirite morților, strigoilor și moroii umblă pe pământ, se războiesc între ei la hotare și atacă oamenii pentru a le suge sângele. Pentru a fi protejați, oamenii se ungeau cu usturoi pe corp sau pe frunte, în piept, pe spate și pe la încheieturi.

În vechime în afară de usturoi gospodarii foloseau și o băutură ritualică, numită Covașa, care să-i protejeze de spiritele rele. Literatura de specialitate precizează că aceasta se prepară în două feluri, din mălai și făină sau numai din mălai.

Ingrediente:

  • 3-4 pumni de mălai
  • 1 pumn de făina de grâu puţin borş
  • 20 l apă caldă.

Mod de preparare:

Într-o putină de aproximativ 20-30 litri se pune mălaiul bine cernut prin sită deasă şi amestecat cu un pumn de făină de grâu, se face un cuib în el și adaugă puțin borș.
Se pune treptat apă fierbinte, amestecându-se încontinuu cu făcălețul, până ce se obține o compoziție vâscoasă .
Se lasă 5-6 ore la căldură, până ce începe să fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, într-un ceaun, până se mai îngroașă.
Gustul băuturii este dulce-acrișor, asemănător cu cel de bragă.

În unele sate, covașa se numește bragă și se prepară numai din mălai. Acesta se opărește iar din el se fac patru turte, două turte care se coc, două rămân crude. După ce turtele coapte se răcesc, se frământă într-o putină, se amestecă cu mălaiul rămas necopt și se toarnă apă clocotită. Conținutul se amestecă, se pun câteva felii de lămâie și se lasă sa fermenteze până a doua zi, când este bună de băut.

Covașa se pune în străchini sau oale și se împarte prin vecini .