Borș de urzici – Rețetă de post

7

Bors de urzici - Reteta de postO rețetă tradițională din Bucovina, borșul de urzici este o zeamă plină de vitamine foarte gustoasă. A fost preluată și în bucătăria internațională. Urzicile se găsesc proaspete sau congelate. Borșul  de urzici este o mâncare foarte apreciat în perioada postului.

Ingrediente:

  • 15-20 de grămăjoare de urzici,
  • 1 legatură de ceapă verde,
  • 1 ceapă veche,
  • 2 morcovi mici,
  • 1 păstârnac,
  • 1 țelină mică,
  • 2 căței de usturoi,
  • 2 cartofi sau o căniță de orez,
  • 1 litru de borș de putină,
  • 1 ou,
  • leuștean proaspăt,
  • câteva linguri de ulei,
  • sare,
  • piper.

Mod de preparare:

Taie mărunt ceapa veche, morcovul, păstârnacul și țelina și pune-le la călit într-o oală, cu capac, cu ulei și un praf de sare. Lasă-le să se înăbușe bine, se adaugă ceapa verde tăiată, cu tot cu frunze, se adaugă două-trei căni de apă, orezul sau cartofii tăiați în bucăți și lasă totul să fiarbă.

Spălați bine urzicile, și taie-le în bucăți mari, se pune la călit cu puțin ulei, adaugă usturoiul tăiat mărunt, lasă urzicile cât să lase puțin suc, adaugă sare, piper.

Când legumele au fiert, răstoarnă urzicile în oală, lăsând totul să dea în fiert, adaugă borșul și puțină sare. La final adaugă leușteanul tăiat fin.

Se drege borșul cu un ou, bătut ca pentru omletă, și câteva linguri de smântână.

Poftă bună!